Verifica email

  • Email:
  • Parola:
Rfil neamt


Masuri revolutionare anuntate de guvern!

Ministrul Finanțelor a anunțat în ședința de Guvern că scăderea impozitului de 16% se face și pentru veniturile din pensiile mai mari de 2000 de lei, dobânzi și chirii.

Pentru românii care obțin venituri din activități independente, medici, avocați, jurnaliști, artiști, contribuțiile sociale se vor calcula la nivelul salariului minim.

Contribuțiile scad cu două puncte procentuale. Din totalul contribuțiilor de la 39,25 vor ajunge la 37, 25%. Asta înseamnă mai multe contribuții în beneficiul salariatului.

În totalul din salariul brut, 35% vor fi contribuții plătite de angajator în numele salariatului.

Guvernul nu va majora pensia minimă garantată la 640 de lei de la 1 ianuarie 2018, ci de la 1 iulie 2018, iar procentul de plată către Pilonul 2 de pensii va fi redus de la 5,1 la 3,7%, dar fără a fi afectată valoarea nominală din prezent, a anunțat, joi, ministrul Muncii, Lia Olguța Vasilescu. Totodată, ministrul a menționat că propune creșterea salariului minim brut pe țară de la 1450 la 1900 de lei, de la 1 ianuarie 2018, precum și majorarea indemnizației pentru creșterea copilului.

O altă simplificare e reducerea contribuțiilor de la 9 la 3. Contribuția pentru pensie, contribuția pentru sănătate, contribuția pentru asigurare pentru muncă suportată de angajator.

Pentru 450.000 de firme, cu cifra de afaceri sub un mil de euro, se va institui un procent de 1% din cifra de afaceri în loc de 16% cât e în prezent.

"Avem măsuri pentru combaterea evaziunii. Se introduce directiva europeană pentru combaterea externalizării profiturilor. Multinaționalele care evitau plata taxelor în România nu vor mai putea face acest lucru. Se va introduce un impozit pentru sumele transferate în străinătate, vor fi împiedicate transformările unor firme către filialele lor din paradisurile fiscale", a spus ministrul Ionuț Mișa.
Impozitul de 1%pe cifra de afaceri si pentru firmele cu cifra de afaceri pana la 1 miolon de euro, credem ca este binevenit, astfel vom asista la scadere categorica a evaziunii fiscale!

Iata pe larg ce inseamna noile masuri fiscale:

Creșterea salariului minim de la 1450 lei la 1550 lei (respectiv la 1900 lei cu brutul care va include contribuțiile plătite în prezent de angajator). Măsura ar urma să se aplice de la 1 ianuarie 2018
◾Creșterea punctului de pensie de la 1.000 la 1.100 lei. Măsura se va aplica de la 1 iulie 2018
◾Creșterea pensiei minime garantate de la 520 lei la 640 lei. Măsura se va aplica de la 1 iulie 2018
◾Scăderea impozitului pe venit de la 16% la 10%, nu doar pentru veniturile din salarii, ci și pentru alte venituri, cum ar fi cele din pensii, chirii, dobânzi, activități agricole, drepturi de autor, activități independente
◾Creșterea cu 60% a deducerilor pentru românii cu salarii mici. Pentru salariul minim, suma scutită de impozit va crește de la 300 lei la 510 lei. În cazul celor cu copii, se mai adaugă o sumă de 160 lei pentru fiecare copil (față de 100 de lei în prezent)
◾Trecerea contribuțiilor sociale la angajat. Din totalul contribuțiilor plătite la salariul brut se vor plăti 37,25%. În total, din salariul brut, 35% vor fi contribuții plătite de angajator în numele salariatului. Contribuțiile rămase în sarcina angajatorului, respectiv 2,75%, scad la 2,25% și vor acoperi riscurile de șomaj, accidente, concediu medical, creanțe salariale. Toate acestea vor fi cuprinse de o singură contribuție, care se va numi ”Contribuție asigurătoare pentru muncă”
◾CAS pentru condiții deosebite de muncă scade de la 31,3% la 29%
◾CAS pentru condițiile speciale de muncă scade de la 36,3% la 33%
◾Activitățile independente (medicii, avocații, notarii, jurnaliștii, scriitorii, artiștii etc) nu vor mai plăti contribuții raportate la sumele obținute din aceste activități. Contribuțiile se vor calcula la nivelul salariului minim pe economie.
◾Firmele cu cifra de afaceri sub 1 milion de euro vor plăti un impozit de 1% din cifra de afaceri, față de impozitul de 16% pe profit în prezent
◾Agenții economici nu vor mai putea fi cercetați penal în cazul unei fraude pe lanțul de TVA, decât dacă există probe materiale că respectivul agent economic a intrat în contact cu firmele evazioniste.

Ministrul Ionuț Mișa a anunțat și 2 măsuri pentru combaterea evaziunii sau evitarea taxelor.

Prima este cea referitoare la introducerea Directivei europene 1164 din 2016, pentru combaterea externalizării profiturilor companiilor multinaționale. Prin aceasta:
◾Deducerea dobânzilor va fi limitată
◾Se introduce un impozit pentru sumele transferate în afara țării de multinaționale în încercarea de a-și reduce baza de impozitare
◾Vor fi împiedicate transferurile între grupuri de firme către filialele lor din paradisuri fiscale
◾Nu vor mai fi oferite beneficii fiscale obținute prin aranjamente abuzive între firme

A doua măsură: confiscarea mijlocului de transport (mașină, camion, vapor, tren, avion) utilizat de cei care fac evaziune cu bunuri accizabile, în plus față de confiscarea mărfurilor implicate în evaziune.


Inapoi

Newsletter


Euroccoper Transport


 Revista 100%Construct