Verifica email

  • Email:
  • Parola:
Rfil neamt


Dragonul Rosu, raiul evaziunilor cu produse textile!

Un milion de euro în trei zile. Atât estimează anchetatorii că au reușit să scoată ilegal din țară mai mulți iranieni, chinezi și români care fac parte dintr-o bandă.

Pentru prinderea lor au fost organizate zeci de percheziții, iar 11 suspecți au fost reținuți de polițiștii din Ilfov. Cu toții sunt acuzați de evaziune fiscală și spălare de bani pentru că se foloseau de casele de schimb valutar pe care le dețineau în București și Constanța pentru a trimite în China bani negri, obținuți într-un centru comercial de la marginea Capitalei.
Locul unde ani de-a rândul inspectorii antifraudă și polițiștii de la economic au făcut zeci de percheziții este complexul comercial de la marginea Bucureștiului, unde predomină vânzarea de marfă adusă din Asia. Amenzile date periodic și suspendarea activităților unor magazine pentru că nu aveau case de marcat nu au împiedicat însă dezvoltarea zonei comerciale. Aceasta s-a extins de o hală la peste 5000 de magazine și tot atât de multe spații de birouri și locuri de parcare.
Înființat în 2003, complexul a devenit între timp un colos care aprovizionează 80 la sută dintre magazinele de haine din țară. În același timp autoritățile au suspiciuni că acesta ar fi și un leagăn al evaziunii fiscale. De aici spun polițiștii, ar pleca zilnic către China sute de mii de euro. Numai în 2015, de exemplu suma a trecut de 100 de milioane de euro. Banii negrii erau duși cu sacii la bancă și transferați, cu acte false, în conturi din China, în numele unor societăți fantomă.

Cetățenii chinezi ar fi reușit să facă rost ilegal de valută de la niște iranieni, reținuți marți seară de polițiștii din Ilfov. Aceștia din urmă, patroni de case de schimb valutar, ar fi schimbat la negru sume uriașe pe care nu le-au înregistrat. Luau lei și le ofereau asiaticilor euro sau dolari.

Roxana Vasile, purtător de Cuvânt IPJ Ilfov: “Leii astfel obținuți erau trimiși către o altă grupare din Constanța care de asemenea erau schimbați ilegal în valută fiind astfel eludate taxele către bugetul de stat.”

Din această grupare făcea parte, potrivit anchetatorilor și iranianul găsit împușcat anul trecut în Voluntari. Patron de casă de schimb, acesta ar fi fost jefuit de 80.000 de euro și ucis de un rival în afaceri.

Peste un milion de euro au găsit polițiștii în casele de schimb valutar din București și Constanța iar banii au fost încasați doar în ultimele trei zile.
Din câștigurile ilegale, suspecții și-ar fi cumpărat mașini scumpe și și-au construit vile cu lift.
Potrivit anchetatorilor membrii grupării dețineau mașini de lux, cu care ar fi transportat banii obținuți din schimburi valutare ilegale, între București și Constanța. 6 dintre bolizi au fost confiscați de anchetatori pentru recuperarea prejudiciului.

Complexul comercial unde începea afacerea ilegală are un istoric bogat în controale și amenzi. Acum trei luni, inspectorii ANAF au găsit din nou nereguli la 100 de firme care nu aveau case de marcat și vindeau marfă fără documente. Responsabilii au primit amenzi de peste 1 milion de lei. Chiar și așa activtiatea continuă nestingherită și
chiar se extinde.


Inapoi

Newsletter


Euroccoper Transport


 Revista 100%Construct